Türkisch

Türkisch

Dersin Vizyonu

 

Anabilim Eğitim Kurumlarında Türkçe dersinin en önemli amacı ana dilini doğru ve etkili kullanan bireyler yetiştirmektir. Öğrencilerimize ana dilimizi sevdirmek, onların anlama ve anlatma gücünü geliştirmek, dinleme alışkanlığı kazanmalarını sağlamak, verilen bir durum karşısında yorum gücünü artırmak, sürekli ve düzenli okuma alışkanlığı kazandırmak, dilimizin kurallarını benimsetmek, düşünme becerilerini geliştirmelerini, sözcük dağarcıklarının zenginleşmesini sağlamak Türkçe dersinin hedefleri arasındadır. Çünkü ana diline ilişkin becerilerin kazanılması ve özellikle de iyi bir anlama eğitimi tüm eğitim basamaklarında bireyin ihtiyacı olan önemli bir beceridir. Kurumumuzda anlama eğitimi ile ilgili temelleri ilkokulda Türkçe dersi ile başlayarak atıyoruz.

 

Türkçe Dersi ile:

 

  • Öğrencilerimize görüp izlediklerini, dinlediklerini, okuduklarını tam ve doğru olarak anlama gücü kazandırmak

  • Öğrencilerimizin görüp izlediklerini, dinlediklerini, okuduklarını, incelediklerini ve düşündüklerini, tasarladıklarını söz ya da yazı ile doğru ve amaca uygun olarak anlatma ve beceri alışkanlığı kazandırmak

  • Türk dilini sevdirmek, kurallarını sezdirmek, günlük hayatta geçerli yazışmaları yapmalarını sağlamak

  • Türkçeyi gelişim süreci içinde bilinçli, özenle ve güvenle kullanmaya yönlendirmek

  • Okuma, dinleme alışkanlık ve zevkini kazandırmak; estetik duyguların gelişmesinde yardımcı olmak

  • Türlü etkinliklerle öğrencilerin sözcük dağarcığını zenginleştirmek

  • Ulusal duygu ve coşkuları güçlendirme çalışmaları yapmak

  • Türk ve dünya kültür ürünleri yoluyla Türk kültürünü tanıma ve kazanmalarında yurdunu, ulusunu, doğayı, hayatı, insanı sevdirmek

  • Bilimsel, eleştirici, doğru, yapıcı ve yaratıcı düşünme yollarını kazandırmak amaçlanır.

 

İlk Okuma-Yazma Öğretimi    

 

İlk okuma-yazma öğretiminin amacı sadece okuma ve yazma gibi becerilerin kazandırılması değil, aynı zamanda düşünme, anlama, sıralama, sorgulama, sınıflama, ilişki kurma, analiz, sentez yapma ve değerlendirme gibi zihinsel becerilerin de geliştirilmesini içermektedir. Bu süreçte Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanma, iletişim kurma, problem çözme, karar verme, öğrenmeyi yaşam boyu sürdürme gibi becerilerin de geliştirilmesi beklenmektedir. Bu nedenle okulumuzda ilk okuma yazma mekanik bir okuma yazma süreci değil anlamlı okuma becerilerinin kazanıldığı bir alan olarak görülmektedir.

Yeni Türkçe Öğretim Programı’nda ön görülen Ses Temelli Cümle Yönteminde, ilk okuma-yazma öğretimine seslerle başlanmaktadır. Anlamlı bütün oluşturacak birkaç ses verildikten sonra seslerden hecelere, hecelerden sözcüklere ve sözcüklerden tümcelere ulaşılmaktadır. Yazı öğretiminde de, öğrencilerin gelişimine uygun olan bitişik eğik yazı harfleri kullanılmaktadır.

 

Öğretim Uygulamaları

 

Türkçe derslerinde öğrenci düzeyi, program hedefleri ve işlenen konular açısından en yaygın olarak kullanılan yöntem ve teknikler; anlatma, tartışma, gösterip yaptırma, soru-cevap, gösteri, rol yapma, yaratıcı drama, benzetme, ikili ve grup çalışmalarıdır.

Türkçe dersleri kapsamında öğrencilerimize belli periyotlarla Öğretim Koordinatörlüğünce okuma hızı ve dikte çalışmaları yaptırılır ve onların gelişimleri takip edilir. Türkçe dersleri işlenirken eğitim teknolojilerinden aktif bir şekilde faydalanılır.

 

Ölçme-Değerlendirme

 

Öğrencilerimizin Türkçe dersleri ile kazandıkları beceriler öğretim yılı başından itibaren kontrol edilmeye başlanır. Öncelikle Türkçe dersine temel becerileri ölçmek ve gerekli hazırbulunuşluğu sağlamak amacıyla sene başında, “Hazırbulunuşluk” değerlendirmesi yapılır. Öğrencilerimizin Türkçe dersinde istendik özellikleri yeterince kazanıp kazanmadıklarını izleyebilmek için 1, 2, 3. sınıflarda “Neler Öğrendim?”uygulamaları yapılır. 4. sınıftan itibaren Kazanım Değerlendirme (KDS) uygulamaları ile öğrencilerin akademik gelişimleri değerlendirilmeye çalışılır. Öğrencinin gelişimini ürünlerle ortaya koymak amacıyla portfolyo değerlendirme uygulamalarından yararlanılır.  Öğrencilerin akademik gelişim durumları, belirli periyodlarla Akademik Gelişim Raporları ile değerlendirilir ve velilerimizle en hızlı biçimde paylaşılır. 

 

Eğitsel Geziler

 

Okulumuzda geziler, belli öğrenme amaçlarının karşılanabilmesi için önceden çok özenli hazırlanmış bir plan çerçevesinde, öğrenilen bilgi ve becerilerin gerçek dünyada incelenmesine, sadece bir dersin kazanımlarına yönelik değil, çocuğun disiplinler arası bağlantılar kurmasına yardımcı olacak etkinlikler şeklinde düzenlenir. Yapılan geziler ile Türkçe dersine ilişkin becerilerin uygulanması fırsatı sunulur.

KONTAKT
K.Ataşehir Kampüs
Şenol Güneş Bulvarı İkbal Caddesi
Kahraman Sokak No: 1
Çamlık K. Ataşehir Mevkii
Ümraniye / İSTANBUL
Çekmeköy Sancaktepe Kampüs
Meclis Mahallesi Atatürk Caddesi
Manyas Sokak No: 5
Sancaktepe / İSTANBUL
Suadiye Anaokulu
Emin Ali Caddesi
Tüccar Katibi Sokak No: 11
Suadiye / İSTANBUL
Ataşehir Anaokulu
Atatürk Mahallesi Vatan Caddesi
Sait Cordan Sokak No: 15
Ataşehir / İSTANBUL
Çekmeköy Anaokulu
Çavuşbaşı Caddesi
Durmuşoğlu Sokak No: 22
Çekmeköy / İSTANBUL
Koşuyolu Anaokulu
Koşuyolu, Mahmutyesari Sokak
No: 74 Kadıköy / İSTANBUL
Esenşehir Anaokulu
Madenler Mahallesi
Feraset Sokak No: 10
Ümraniye / İSTANBUL