Anaokullarımızda atılan eğitim temelleri, ilkokulun birinci sınıfından itibaren güçlendirilir; zenginleştirilerek geliştirilir. İlkokulda verilen eğitimde, çocukların, akademik yönden üst düzey becerilere sahip, temel yaşam becerileri ve öz güven duygusu gelişmiş, kişisel yeteneklerinin ve yönelimlerinin farkında bireyler olması yönünde çalışmalar yapılmaktadır.
Beyin gelişiminin on yaşına kadar kritik dönemlerden geçtiği dikkate alındığında, özellikle ilkokulda, tüm gelişim alanları ile ilgili gerekli görülen durumlarda, bireysel destekler de sağlanarak çocukların kapasitelerini ortaya koyabilmeleri sağlanır.
1. Sınıflar Oryantasyon Programı
Hayatımızdaki yeni başlangıçlar hepimiz için çok önemlidir. Çocuklarımız ilk kez anaokuluna başladıklarında bir topluluğa katılmakta büyük bir grubun üyesi olmaktadırlar. 1. Sınıfta bu adımlardan birisidir ve bu başlangıç, yeni kurallar değişik duygular yaşatabilir.
Çocuklarda okula başlarken ortaya çıkan davranışlar bireyden bireye fark edebilir. Bir çocuk zorlanmadan rahatlıkla sınıfa girerken bir başka çocuk kaygı, korku yaşayabilir. Hatta anne babalarını bırakmak istemeyen çocuklar da olabilmektedir.
Çocuğun yaşamında yeni bir başlangıç olan ilkokul, çocuğun bazı tavırlarında değişimler meydana getirebilir, yeni tutumlar edinmesine neden olabilir. Yeni durumlar çocuklarda uyum sorunu yaratabilir. Okula yeni başlayan çocuk, ev ortamından veya anne-babadan ayrılma kaygısı yaşayabilir. Okulun ilk günlerinde çocuğun ağlama, okula gitmek istememe, anne-babasından ayrılmama, yanında kalmalarını isteme gibi davranışlar göstermesi doğaldır çünkü çocuk tüm kurallarını bildiği bir ortamdan, henüz hiçbir kuralını bilmediği, tanımadığı kişilerin bulunduğu bir ortama girmektedir.
Çocuklarımızın bu yeni ve önemli dönemlerinde onların yanında olmak uyum süreçlerini daha kolay hale getirebilmek amacıyla oryantasyon programı uygulamaktayız.
Hafta İçi Etüt Çalışmaları
Öğrencilerin farklı öğrenme hızları, öğrenme sürecinde de bireysel farklar ortaya çıkarabilmektedir. Okulumuzda yaptığımız etüt çalışmaları ile öğrencilerimizin bireysel farklarından kaynaklanan eksiklerini gidermek, ihtiyaç duyduğu kazanımlarda gelişimlerini sağlamak amacıyla yapılır. Yapılacak etüt çalışmaları Öğretim Koordinatörlüğü, Ölçme Değerlendirme Birimi ve sınıf öğretmeninin iş birliği ile planlanır.
Oda Çalışmaları
Sağlık problemleri ve benzeri nedenlerle derse devam edemeyen öğrencilerimiz eksik kaldıkları konulardan oda çalışmalarına alınır. Oda çalışmaları okul saatleri içinde akademik eksikleri olan öğrenciler için bireysel ya da grup çalışması olarak her kademe seviyesinde yürütülür.
Yabancı Dil Kursu
Okulumuzun önemli akademik alanlarından bir tanesi olan yabancı dil ile ilgili çalışmalara anaokulundan itibaren başlanır. Yabancı dil programımıza öğrencilerimizin daha kısa sürede adapte olmalarını sağlamak amacıyla devlet okullarından gelerek ara kayıt yaptıran 2. ve 3. sınıf öğrencilerimize yeni öğretim dönemine hazırlık amacıyla yabancı dil kurs çalışması yapılır. İki haftalık kurs dönemi ile öğrencilerimiz yeni döneme yabancı dildeki eksiklerini büyük oranda gidermiş olarak girerler.
Ödevlerimiz
Anabilim Eğitim Kurumlarında ödevler sorumluluk eğitiminin bir parçasıdır. Ayrıca eğitim öğretim süreçlerinin önemli bir parçası olan ödevler öğrencilerimizin sınıfta öğrendiklerinin pratiğini yapmaya, öğrendiklerini anlamaya ve kavramaya yardım eden uygulamalardır. Okulumuzda ödevler önemli bir eğitsel etkinlik olarak görülmektedir. Bu nedenle derslerin kazanımlarına uygun, öğrenciyi düşünmeye iten ve sınıftaki öğrenmeyi destekleyen ve farklılaştırılmış öğretim ilkelerine uygun ödevler verilmesi amaçlanır.
Hafta İçi - Hafta Sonu Ödevleri
Ödevler düzenlenirken öğrencilerin öğrenme ihtiyaçları temel alınır. Pazartesi günü okuma-anlama ödevleri verilir. Ödevler öğrencilerin yaş seviyelerine göre belirlenen dikkat sürelerine paralel olarak aşağıdaki yaklaşık sürelerde verilebilir:
1 ve 2.sınıf için günde 20-30 dakikayı geçmeyecek şekilde
3 ve 4.sınıflar için günde 45 dakikayı geçmeyecek şekilde
1-4. sınıflarda hafta içi verilen ev çalışmaları ihtiyaca göre 2-4 sayfadan oluşur. Hafta içi verilen ödevlerimiz Türkçe ve matematik derslerinden sabit konuların kapsamı nedeniyle hayat bilgisi ve fen bilimleri derslerinden dönüşümlü olarak verilir. Hafa sonu ödevleri ile tüm derslerden tekrarı içerecek şekilde düzenlenir ve verilir. Öğrencilerimiz tüm ödevlerine Anabilim Okul Bilgi Sistemi (OBS) üzerinden ulaşabilirler. Öğrencilerimize verdiğimiz hafta içi çalışmaları bir sonraki ders, hafta sonu ödevleri ise haftanın başında dersin öğretmeni tarafından mutlaka kontrol edilir, öğrenciye geri bildirimler verilir.
Ara Tatil Ödevleri / Yaz Tatili Ödevleri
Öğrencilerimizin yıl içinde öğrendiği bilgileri pekiştirmelerini sağlamak ve kalıcı öğrenmeyi desteklemek amacıyla şubat tatili ve yaz tatilinde öğrencilerimizin ihtiyaçlarına uygun olarak öğretmenlerimizin hazırladığı çalışmalar verilir.
Ders içi Performans
Öğrencimizin ders içi performansı, ders ve sınıf içi etkinliklere katılım ile değerlendirilir. Her dönemde ders saatlerine göre 2 ya da 3 tane ders ve sınıf içi etkinliklere katılım değerlendirilmesi yapılır. Ders ve sınıf içi etkinliklere katılım değerlendirilmesi yapılırken öğrencimizin ödev sorumluluğunu yerine getirmesi ve sınıf içi etkinliklere katılma durumu ve dersteki tutum ve davranışları dikkate alınarak yapılır.
Öğrenci Ürün Dosyaları (portfolyo)
Öğrencinin bir ya da birkaç gelişim alanındaki çalışmaları arasından seçilen en iyi ürünleri içeren dosyadır. Portfolyo çalışması, öğrencilerin okulda öğrenim süreci içinde harcadıkları çabayı ve geçirdikleri evreleri gösterir. Okulumuzda bu çalışma öğretim etkinliklerinin bir parçası olarak ele alınır. Öğrenciler, eğitim ve öğretim yılının her döneminde okulda okuduğu derslerle ilgili çalışmaları (metin, el becerileri, fotoğraf, işitsel veya görsel proje çalışmaları vb.) biriktirirler. Öğrenciler, portfolyo dosyaları için seçtikleri çalışmaları, özel yaşamlarına ait deneyimleri, hobilerini anlatan araçları bir araya getirmenin yanı sıra, bu malzemelerle ilgili değerlendirmelerini yaparlar.
Okulumuzda süreç değerlendirme aracı olarak portfolyonun kullanılması ile öğrencilerin başardıkları iş ve yapılan işin aşamaları tüm detayları ile ortaya konur. Değerlendirmeyi bir süreç olarak göz önüne serer, sonuç değerlendirmesinde de rol oynar. Öğrenci yaptığı çalışmaları biriktirme dosyasından portfolyo dosyası için ayırırken ve sunum esnasında olmak üzere iki kere gözden geçirir. Beceri ve bilgileri hatırlar ve pekiştirir.
Ayrıca portfolyo uygulaması ile öğrencinin kendi kendisini değerlendirmesine, kendini tanımasına, kontrol etmesine ve bir değerlendirme anlayışı kazanmasına yardım edilir. Öğrenci, ailesine protfolyosunu sunarken kendine olan saygısı ve öz güveni artar. Yaptıklarını ve yapabileceklerini paylaşmanın kendisine kazandıracaklarının ve yetişkinlerden nasıl destek alacaklarının farkına varır.
Hazırlanan portfolyo dosyalarını sunmak üzere yıl sonuna yakın belirlenen bir günde, öğrenci, öğretmen ve veli özel bir toplantı ile bir araya gelirler. Öğrenci, velisine çalışmayı nasıl yaptığını hangi becerileri ve bilgileri kazandığını ve bu çalışmayı seçme nedenlerini açıklar. Öğrenci, velisinin veya öğretmeninin çalışmasıyla ilgili olarak sorduğu soruları da yanıtlayarak kaydettiği aşamayı gösterir.
Kurum Yayınları
Günümüzün hızla değişen dünyasında, eğitim kurumlarının küresel anlamda rekabet edebilir olması için özgün bir öğrenme modeli ve öğretim felsefesine sahip olması kaçınılmazdır. Sürekli bir değişim ve gelişim gösteren eğitim bilimi içinde yer alan ilkeler ışığında Anabilim Eğitim Kurumları, ulusal müfredatı temel alarak kuruma özgü öğretim uygulamaları geliştirme çalışmaları yapmaktadır. Yeni öğretim yaklaşımlarının, yöntem ve tekniklerinin eğitim programlarına uygulanarak öğretim etkinliğinin ve öğrenci başarısının artırılmasını, yeni öğretim materyallerinin geliştirilip kullanılmasını amaçlayan çalışmalar, özgün yapısıyla hayat buluyor. Yapılan özgün öğretim uygulamaları sonucu kurum öğretmenleri ve uzman kişilerce tamamen kuruma özgü olarak anaokulundan liseye kadar kurum yayınları hazırlanmıştır. Hazırlanana kurum yayınları öğrencilere önemli bir kaynak teşkil etmektedir. İlkokul kademesinde Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler ve akıl oyunları dersleri ile ilgili özgün kurum yayınları hazırlanmıştır.
Akademik Bültenler
Günümüzde okul ve veli iş birliği oldukça önemlidir. Kurumumuz velilerimizin öğretim süreçlerinden haberdar olmalarını sağlamak amacıyla her ayın başında, yapılacak akademik süreçleri içeren bültenler hazırlar ve velilerimize ulaştırır. Ay sonunda ise ay boyunca yapılan çalışmaları içeren ay sonu akademik bültenleri yayımlar. Akademik Bültenler Okulun eğitim öğretime başladığı ilk hafta itibari ilewww.anabilim.k12.tr web sitesinde veli portalı bölümünde velilerimizin kullanımına sunulur.
Okuma Saati
Öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla, Anabilim Eğitim Kurumlarında -olmazsa olmaz ilkesiyle- uzun yıllardır devam eden okuma saati uygulaması, 1-3. sınıflarda sabah 08.00-08.20 arasında, 4. sınıflarda ise kütüphaneye giderek bir ders saati biçiminde uygulanır.