Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Programları
Okulumuzda öğrencilerimiz lise hazırlık sınıfından mezun oluncaya kadar, sistematik ve düzenli olarak aşağıdaki programlar uygulanır:
1. Oryantasyon Programı
Okulumuza yeni başlayan çocukların, okulun fiziksel ortamına, psiko-sosyal ortamına, işleyiş ve kurallarına uyum sağlaması amacıyla uygulanan özel bir programdır.
2. Öğrenci Psikolojik Profili
Öğrencilerimizin, bilişsel, duyuşsal ve psikomotor özelliklerini belirleyerek, öğrenme ortamlarından daha etkili şekilde yararlanabilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, öğretim yılı süresince, belirli dönemlerde, profesyonel ölçme araçlarıyla öğrencilerimizin, çoklu zekâ alanları, öğrenme stilleri, duygusal zekâ alanları, kişilik yapısı, yetenek ve beceri alanları vb. ile ilgili raporlar hazırlanır. Hazırlanan raporlar öğretmenler ve ailelerle paylaşılır.
3. Öğrenci Kişisel Gelişim Programı
Okulumuzda uygulanan eğitim programlarının etkililiğini artırmak ve öğrencilerimizin bireysel ihtiyaçları ile ilgili gözlemlerimize bağlı olarak yapılacak yönlendirmeler doğrultusunda sınıflar düzeyine göre farklılaşan “kişisel gelişim programları” uygulanmaktadır.
4. Kariyer Gelişimi Programı
Öğrencilerimizin gelecekte, kişisel yetenek ve ilgi alanlarına uygun mesleklere yönlendirilmesi amacıyla, çok yönlü bir program uygulanmaktadır. “Kariyer Gelişimi Programı” kapsamında, öğrencimizin tanınması, mesleklerin tanıtılması ve uygun yönlendirmenin yapılmasına yönelik sistematik etkinlikler yapılmaktadır.
5. Akademik Takip ve Destek Programı
Okulumuzda, “Ölçme-Değerlendirme Birimi”miz ve “Rehberlik Birimi”mizin işbirliği ile Akademik Takip ve Destek Programı uygulanmaktadır. Bu program ile çocukların derslerle ilgili öğretim yılı içerisindeki performansları sürekli olarak takip edilerek, güçlü ve zayıf yönleri belirlenir ve destekleyici uygulamalarla ilgili yönlendirmeler yapılır.
6. Ulusal Sınav (SBS ve ÖSS) Hazırlık Programı
Okulumuzda, öğrencilerimizin SBS ve ÖSS’ye hazırlık sürecinde ihtiyaç duydukları, akademik ve psikolojik destekle ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Bu çerçevede, deneme sınavları ve etüt çalışmalarının yanında, sınav kaygısı, motivasyon, dikkat ve bellek eğitimleri vb. ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır.
7. Yetenek ve Beceri Geliştirme Programı
Her öğrencimizin, özel yetenek ve becerilerini belirlemek amacıyla, branş dersleri, uygulamalı dersler ve sosyal kulüp çalışmalarından elde edilen veriler analiz edilerek, raporlar hazırlanmaktadır. Hazırlanan raporlar ailelerle paylaşılmaktadır.
8. Davranış Geliştirme Programı
Eğitimsel süreçlerde en önemli alanlardan biri de, öğrencide “istenen davranışlar”ın geliştirilmiş olmasıdır. Bu çerçevede, öğrencilerimizin ders ortamlarında ve ders dışı ortamlarda, öğretmenleriyle ve arkadaşlarıyla ilişkilerinde olumlu davranışlar sergilemesini desteklemek amacıyla tüm sınıf düzeylerinde “Davranış Geliştirme Programı” uygulanmaktadır. Paydaşlar Kılavuzu’nda ayrıntılı olarak açıklanan uygulama ile “renkli kartlar” kullanılarak öğrencilerin olumsuz davranışları takip edilmekte ve böylece, kurallara uymaları ve daha nitelikli ilişkiler geliştirmeleri desteklenmektedir.
9. Davranış ve Uyum Sorunları Yönlendirme Programı
Okulumuzda sürekli olarak öğrencilerimizle ilgili davranış ve uyum sorunlarına yönelik gözlem ve değerlendirmeler yapılmaktadır. Bu değerlendirmelerin sonucuna bağlı olarak, dikkati çeken ve saptanan sorunlar, gerçekçi bir yaklaşımla ele alınmakta ve ailelerle işbirliği yapılarak takip edilmektedir. Gerekli hallerde de konu alanı uzmanlarının olduğu merkezlere yönlendirme yapılmaktadır.
10. Sınıf Rehberlik Programı
Okulumuzda, birinci sınıftan lise son sınıfa kadar Milli Eğitim Bakanlığı’nın öngördüğü “Sınıf Rehberlik Programı” uygulanmaktadır. Program 7 temel alanda beceri kazandırmayı amaçlamakta ve rehber uzmanlarımızın denetiminde, sınıf öğretmenleri tarafından yürütülmektedir.
11. Anne-Baba Eğitim Programı
Okulumuzda, okul-aile işbirliğinin de bir gereği olarak, sadece öğrencilerimize değil, anne-babalara yönelik de eğitim ve seminer programları uygulanmaktadır.