Dersin Vizyonu
Matematik, örüntülerin, sayıların ve düzenlerin bilimidir. Bir başka deyişle matematik sayı, şekil, uzay, büyüklük ve bunlar arasındaki ilişkilerin bilimidir. Matematik, aynı zamanda sembol ve şekiller üzerine kurulmuş evrensel bir dildir. Matematik; bilgiyi işlemeyi (düzenleme, analiz etme, yorumlama ve paylaşma), üretmeyi, tahminlerde bulunmayı ve bu dili kullanarak problem çözmeyi içerir.
Matematik eğitimi, bireylere fiziksel dünyayı ve sosyal etkileşimleri anlamaya yardımcı olacak geniş bir bilgi ve beceri donanımı sağlar. Çeşitli deneyimlerini analiz edebilecekleri, açıklayabilecekleri, tahminde bulunacakları ve problem çözebilecekleri bir dil ve sistematik kazandırır. Ayrıca yaratıcı düşünmeyi kolaylaştırır ve estetik gelişimi sağlar. Bunun yanı sıra, çeşitli matematiksel durumların incelendiği ortamlar oluşturarak bireylerin akıl yürütme becerilerinin gelişmesini hızlandırır.
Okulumuzda MEB Matematik Öğretim Programı’nın vizyon, amaç ve yaklaşımına uygun olarak yürütülen çalışmalar ile matematiğin sevilen, kolay anlaşılan, günlük hayata uygulanabilen ve korkulmayan bir ders haline getirilmesi hedeflenmiştir.
Yeterli zaman, çalışma ve destek ile "Her öğrenci matematiği öğrenebilir." ilkesiyle yürüttüğümüz matematik eğitimi çalışmaları ile öğrencilerimizin matematiğin günlük yaşamımızdaki yerinin farkına varmaları, gücünü ve faydalarını anlamaları hedeflenir.
Öğretim Uygulamaları
Okulumuzda matematik dersleri işlenirken nesne, araç gereç ve materyal kullanarak, modellemeler yaparak ve günlük yaşam örnekleri ile matematik öğretiminin somut bir hale getirilmesi amaçlanır. Matematik dersleri işlenirken akıllı tahta uygulamaları, somut araç gereçler, iki boyutlu ve üç boyutlu materyallerden, yaratıcı drama uygulamalarından yararlanılır. Öğrencilerimizin akıl yürütme, stratejiler üretme, problem çözebilme gibi becerilerini geliştirme amaçlı matematik dersinin yanı sıra, ilkokulda Akıl Oyunları dersi ayrıca haftada 1 saat verilir.
Ölçme- Değerlendirme
Öğrencilerimizin matematik dersleri ile kazandıkları beceriler öğretim yılı başından itibaren kontrol edilmeye başlanır. Öncelikle matematik dersine temel becerileri ölçmek ve gerekli hazırbulunuşluğu sağlamak amacıyla sene başında, “Hazırbulunuşluk” değerlendirilmesi yapılır. Öğrencilerimizin matematik dersinde istendik özellikleri yeterince kazanıp kazanmadıklarını izleyebilmek için 1, 2, 3. sınıf düzeylerinde “Neler Öğrendim?” uygulamaları yapılmaktadır. 4. sınıftan itibaren öğrencilerimizin matematik dersine ilişkin akademik gelişimleri Kazanım Değerlendirme Sınavları (KDS) ile takip edilir. Öğrencinin gelişimini ürünlerle ortaya koymak amacıyla portfolyo değerlendirme uygulamalarından yararlanılır. Öğrencilerin akademik gelişim durumları, belirli periyodlarla Akademik Gelişim Raporları ile değerlendirilir ve velilerimizle en hızlı biçimde paylaşılır.
Eğitsel Geziler
Okulumuzda geziler, belli öğrenme amaçlarının karşılanabilmesi için önceden çok özenli hazırlanmış bir plan çerçevesinde, öğrenilen bilgi ve becerilerin gerçek dünyada incelenmesine, sadece bir dersin kazanımlarına yönelik değil, çocuğun disiplinler arası bağlantılar kurmasına yardımcı olacak etkinlikler şeklinde düzenlenir.