Amaç
Müziğe karşı ilgi ve sevgiyi uyandırmak, estetik bakış açısı kazandırmak, sosyal ve milli duyguları şarkı ve marşlarla kuvvetlendirmek, yaratıcılık yönlerini geliştirmek, kendilerini müzik yolu ile ifade edebilme becerilerini kazandırmak, çağdaş ve modern bireyler yetiştirmektir. İlkokul 1, 2, 3. sınıflarımızda temel müzik eğitimi alan öğrencilerimizin özel yeteneği doğrultusunda profesyonel bir müzik aletine geçiş yapmasında gerekli olacak alt yapıyı kazandırmak, 4. sınıfta branş eğitimine başlayan öğrencilerimizin enstrüman gelişimlerine katkıda bulunmaktır.
Yöntem-Teknik
Temel müzik eğitiminde toplu şarkı söylemenin önemi büyüktür. MEB müzik müfredatının yanı sıra 1, 2, 3. sınıflarda toplu şarkı söylemeye dayalı, ritim algılamalarını geliştirecek ve onların müzik ile iç içe olmalarını sağlayacak eğlenceli müzikal etkinliklerin yer aldığı, (ritim eşlik, orff enstrümanları ve melodika) her sınıf bazında kademeli olarak artırılacak nota eğitimi içeren bir ders program uygulanır. Tüm sınıf seviyelerinde uygulanan YGP (Yetenek Geliştirme Programı) ile öğrencilerin melodik-ritmik duyumları, tek ses, çift ses ve akor duyabilme becerileri ölçülerek gelişimleri takip edilir.
Derslerde enstrüman tanıtımları yapılır; öğrencilerin görsel ve işitsel olarak müziği keşfetmeleri ve enstrümanlarla ilgili hikâye, tanıtım, sunum veya canlı sunum, dinleti yapılarak konuyu pekiştirmeleri sağlanır. Ritim duyguları ve yaratıcılıklarının gelişmesi için, beden perküsyonuna ve yaratıcılığa dayalı müzikal oyunlar ve etkinlikler yapılır. 2. sınıftan itibaren öğrencilerimizle melodika çalışmaları yapılır. 3. sınıfta bu program devam eder.
Öğrenciler, 4. sınıf ile birlikte, keman, gitar, Latin perküsyon, piyano, saksafon ve yan flüt branşlarından bir tanesine seçilirler ve seçildikleri branşlara yönelik çalışmalar yaparlar. Bu seçimler, öğrencilerin duyum ve fiziksel özelliklerine bakılarak müzik öğretmenleri tarafından yapılır. Branşlaşma doğrultusunda farklı enstrüman çalan öğrenci gruplarının, sosyal olgunun kuvvetlendirilmesi için birlikte çalışma ortamları yaratılır. Bulunduğu branşta gelişim gösteren öğrenciler, okulumuzun çeşitli sanat faaliyetlerinde bireysel veya grup olarak performans sergilerler.
Grup içinde öğrenciler ile bireysel çalışmalar yapılır, gelişimleri takip edilen ve performans gösteren öğrencilerin velileri ile dönem içinde paylaşımda bulunulur. Ayrıca 4. sınıf öğrencileri ses renkleri ve yetenekleri doğrultusunda okulun anma-kutlama tören ve gösterilerinde görev almak üzere koro çalışmaları yaparlar.
Proje / Etkinlikler
Bir enstrümanın tanıtımı
1. sınıflar yıl sonu “Okuma Bayramı” gösterisi
3. sınıflar yılbaşı konseri
Koro gruplarının gösterisi
4. sınıf sene sonu gösterisi